Módszereink

Tranzakcióanalízis

Tranzakcióanalízis

egy letisztult rendszer amely segít, hogy megértsük elakadásaink eredetét

Várnai Myrtill

VMI®

egy új, innovatív módszer amely a több évszázados tudást hangolja össze a legfrissebb tudományos kutatások eredményeivel

Tranzakcióanalízis

Munkamódszerünk egyik pillérét Eric Berne tranzakcióanalízis modelljei adják. A kanadai pszichiáter orvos által kidolgozott eszközökről alább olvashat. Ez a letisztult rendszer segít, hogy megértsük elakadásaink eredetét, rálássunk jelen helyzetünkre és beazonosítsuk a változás irányát. Ezáltal az életünk kompetens irányítóivá válhatunk.

A tudatosság pedig biztonságot és erőt ad. A modellek egyszerűsége lehetővé teszi, hogy minden szinten mindenki számára érthető és befogadható legyen.

Sokan nehézségekről számolnak be a munka kapcsán. Felméréseink alapján többen úgy érzik, hogy megrekedt az életük, a karrierjük, munkájuk hatékonysága romlik, és a kiégés veszélye fenyegeti őket.

Ez nem csak a munkavállalókat érinti, hanem a munkáltatókat is.

Mindenki változtatna, de nem tudják hogyan és melyik módszert válasszák. Minden erőfeszítésük ellenére nem igazán jutnak előrébb. Egy idő után úgy tűnik, annyi probléma halmozódott fel, amin már csak valamilyen komplex megoldás segíthet. 

Csakhogy a komplex általában azt jelenti: bonyolult. Ilyenkor a megoldáshoz egyszerű, érthető, követhető rendszerre van szükség. A TA (tranzakcióanalízis) pont ilyen.

Múlt: A problémák eredetének megértése.

Jelen: Hol tartunk most? Min szükséges változtatni?

Jövő: Mit tegyünk azért MOST, hogy jobb legyen?

Témák és modellek

1. Én-állapotok

Gondolataink, érzéseink és viselkedésünk hatással vannak az életünkre és kapcsolatainkra. Ha nem vagyunk harmóniában, az negatív következményekkel járhat önmagunkra és környezetünkre is. A modell segít megérteni magunkat és másokhoz való viszonyulásunkat és viszonyunkat.

Hogyan és milyen érzés-, és gondolati világban létezem, illetve élek, cselekszem? Miért pont úgy viselkedek, ahogy, és mi ennek a (sajnálatos) következménye életterületeimre, kapcsolataimra? Hogyan változtassak, hogy környezetemmel (kollegáimmal, vezetőimmel) harmonikusan kijöjjek?

Megoldás: Én-állapotok megértése.

2. Tranzakciók

A kommunikációs helyzeteket és viselkedésmintákat is megvizsgálhatjuk a tranzakcióanalízis segítségével. Ezek eredhetnek tapasztalatainkból vagy másoktól átvett mintákból. A nem megfelelő kommunikáció gyakran konfliktusokhoz, vitákhoz vezethet. Akkor kölcsönös az elégedettség, amikor konstruktív és támogató kommunikációt alkalmazunk. Fontos megvizsgálni, hogy boldogok vagyunk-e az általunk működtetett kommunikációs mintákban. Ha pedig nem, akkor hogyan változtassunk azokon. Az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat a tranzakciós modell kapcsán: Milyen kommunikációs helyzeteket alkalmazok? Honnan gyökereznek ezek? Milyen eredményre vezetnek? Honnan származnak a veszekedések, egyet nem értések? Mikor van béke? Boldog vagyok-e attól és abban, amit működtetek? Ha nem, miként változtassak?

3. Életpozíciók

Vizsgáld meg, hogy jól érzed-e magadat a bőrödben!? Ha nem, látni fogod miért nem. A modell megmutatja, hogy kikkel veszed körül magadat. És ha ez nem jó Neked, akkor dönts másképp. A módszer megmutatja, mikor, mire és hogyan fókuszálj.

Az eredmény: benned és körülötted a pozitív változás. 

4. Sztrók-ok: ingerek és igények

A sztrók az angol stroke szóból származik, melynek több jelentése van. A TA kapcsán leginkább a szükségletekkel, ingerekkel és igényekkel azonosítjuk be. Kaptál-e gyermekkorodban elegendő elismerést, vagy hiányt szenvedtél ebben? Hogyan bántak veled a szüleid? Ha valami hiányzik, akkor azt fogod keresni a környezetedben vagy a társas- és munkakapcsolataidban. Ugyanakkor, ha megkapod, nem biztos, hogy be tudod azt fogadni. Tudod-e, hogy miért van ez így? A munkahelyi, önértékelési és önbecsülési problémák egy része itt is gyökerezhet.  Szeretnéd ezt korrigálni? A módszer megmutatja, hogyan tudod ezt elérni. Ha gyerekkorodban nem kaptál elég elismerést vagy megsérültél, akkor ez hatással lehet a kapcsolataidra és az önértékelésedre. A módszer segít abban, hogy ezt korrigáld és fejleszd. Ez a modell továbbá összefügg önértékeléseddel, önbizalmaddal, amely oly sok ember életében (nagyon) alacsony és sérült.

5. Időstrukturálás

Felgyorsult az idő!? Vajon jól használod vagy elfecsérled? Esetleg többet tartózkodsz bizonyos időminőségben? Ha igen, miért? Van ennek haszna számodra? Van benned hárítás? Hol és hogyan jelentkezik ez a munkádban? Hogyan hasznosíthatod sokkal jobban az idődet? Miért folyik ki esetenként a kezedből? Ha nem tetszik, amit látsz, változtass rajta, a kulcs a kezedben van, strukturáld az idődet. 

Értsd meg, és gazdálkodj Te is jól az ÉLETEDDEL!

6. Játszmák

Miért játszik az ember és vesz fel szerepeket, ha ezzel mindenkinek fájdalmat és sérüléseket okoz!? Hogyan lehet megszabadulni ezektől? Egy játszmában általában két személy három különböző szerepet (áldozat, megmentő, üldöző) ölt magára és azoknak megfelelően viselkedik, kommunikál. Ez a játszma egyik félnek sem jó, sőt nagyon káros hatással lehet a munkahelyi kapcsolatokra. Ha ismerős a helyzet, tanuld meg, hogy tudsz kiszállni a játszmákból és elkerülni azokat.

7. Szülőtől kapott programok

Vannak olyan szülőktől kapott előírások (úgynevezett driver-ek), amelyek akaratlanul, észrevétlenül energiákat vonnak el, és akadályoznak abban, hogy eléred céljaidat. Amikor megszületünk, bizonyos mennyiségű életenergiát kapunk. Ezt fordíthatjuk magunkra, de odaadhatjuk másnak is. Fontos megérteni, hogy mások is ugyanúgy kaptak energiát az élethez, így ne sajátunkat pazaroljuk rájuk feleslegesen. Tudatosítsuk magunkban, hogy nem jó mások életét élni, és olyan dolgokra energiát elfecsérelni, amelyek nem fontosak számunkra. Ne más életét éld vagy valósítsd meg, ne csak döcögve adj energiát saját dolgaidnak! Ezek szülőktől jövő programok, melyeket könnyen megváltoztathatsz a TA módszerével, hogy munkádban is sikeresen teljesíthess.

8. Gátló parancsok

12 gátló parancs létezik, például Ne légy gondolkozz!, és egyetlen parancs működése is komoly hatással lehet  életünkre. Általában 5-7 parancsot hordozunk magunkban, ami megnehezíti a működésünket. Fontos felismerni ezek meglétét, lényegét, hatásait. Azért, hogy ez ne akadályozzon tovább bennünket, érdemes feloldani és megszabadulni tőlük. Ehhez kiemelten fontos elsajátítani a tranzakcióanalízist, mellyel tudatosan felülírhatjuk ezeket a parancsokat.

9. Sorskönyv

Munkánkat számos hatás befolyásolhatja, tanult és felvett magatartásformák, például szülői programok, minták, vagy azok a parancsok, amiket a gyermek saját magának adott fejlődése során. Ezek a sorskönyvi programok állítják össze saját életforgatókönyvünket. Azonban, ha felnőttként felismerjük, hogy ez a forgatókönyv nem megfelelő számunkra, akkor szükséges rajta változtatni. Módszereink segítségével új forgatókönyvet alkothatsz, amellyel kezedbe veheted saját sorsod újraírását.

10. Szerződések magammal, másokkal és az élettel

A szerződések (ígéretek, vállalások, megállapodások) minket segítő eszközök életünk vezetésében. Segítenek saját magunk menedzselésében, életünk irányításában, munkahelyi kapcsolatainkban. A szerződésekkel képesek vagyunk arra is, hogy meghúzzuk egészséges határainkat. Eddig te bejöhetsz, ide csak az, aki…, oda az sem. Védelmet jelent életünk és munkánk folyamataiban. Fontos megismerni egy jó szerződés ismérveit (legyen az szóban, vagy írásban), hogy eredményesen tudjuk alkalmazni.

A modell megértését követően az öndiagnózis során tudatosulnak a felismerések, melyeket átbeszélünk, végül szituációs játékokat alkalmazva begyakoroljuk és stabilizáljuk az előremutató pozitív viselkedést.

A Tranzakcióanalízis (TA) elméletei széles körben alkalmazhatók vállalati környezetben, és számos előnyt kínálnak a szervezetifejlesztés terén is, melyek az alábbiak:

 • Hatékony kommunikáció elősegítése: mélyrehatóan elemzi a kommunikációt (tranzakció) és segít megérteni az emberek reakcióját és viselkedését. A módszer segítségével felismerjük saját és kollégáink kommunikációs stílusát, képesek vagyunk javítani a párbeszédet, és elősegíteni az építő jellegű és hatékony együttműködést.
 • Konfliktusok megoldása: a TA modellek lehetővé teszik a konfliktusok gyökereinek megértését és hatékony kezelésüket. Például „Én-állapotok” alkalmazása.
 • Vezetői kompetenciák fejlesztése: vezetők számára a tranzakcióanalízis eszközei segítséget nyújthatnak a saját viselkedési mintáik és gondolkodásmódjuk elemzésében, megértésében és kezelésében. Például „Játszmák” és a „Sztrók” modell.
 • Szervezeti dinamikák megértése: a TA segítséget nyújthat azoknak a mintáknak és dinamikáknak az azonosításában, amelyek befolyásolják a szervezet fejlődését és hatékonyságát. Például az „Én-állapotok” elmélete, a „Játszmák” (szerepek, drámaháromszög, horog fogalma), és az „OKÉ keret” segít az emberek és csoportok viselkedési mintáinak megértésében, és ezen keresztül a szervezet teljesítményének növelésében.
 • Munkavállalók fejlesztése: a tranzakcióanalízis alkalmazása lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy mélyebben megismerjék saját viselkedésüket és lássák, hogy hogyan tudnak hatékonyabban működni a csapatban. Például az „Én állapotok”, a „Sztrókok” és a „Sorskönyv” modelljei segítik az egyének fejlődését és a hatékonyabb munkavégzést.

Összefoglalva, a modellek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy javítsák a belső kommunikációt, hatékonyabban kezeljék a konfliktusokat, fejlesszék vezetőiket, megértsék szervezetük dinamikáját és fokozzák munkavállalóik fejlődését. Azok a szervezetek, amelyek sikeresen alkalmazzák ezeket az eszközöket, gyakran eredményesebbek és kiegyensúlyozottabb munkahelyi környezetet teremtenek, ebben segít Önnek az InspireRiseÒ csapata.

A tranzakcióanalízist kiegészítve a Várnai Myrtill Adrienne által kidolgozott VMI® módszer alapja az, hogy a feltárt problémákat hatékonyan elengedjük – „kitegyük”, a kollegák letegyék terheiket és önbizalommal teli, a jövőt pozitívan látó, tettre kész és lelkes munkavállalók legyenek.

Kérje ingyenes demó bemutatónkat, ahol személyesen megtapasztalhatja, hogy már egy alkalom is milyen sokat számít!

VMI® - egy új, innovatív módszer

Várnai Myrtill Adrienne klinikai szakpszichológus, közgazdász, szervezetfejlesztő, aki közel 3 évtizedes tapasztalatát a legfrissebb tudományos kutatások eredményeivel összehangolva fejlesztette ki saját módszereit. Munkásságának egyik alappillére a VMI® módszer.

A Myrtill által kidolgozott VMI® – „Kitevős” Módszer egy speciális elengedési technika, mely segít nem csak elengedni, hanem „kitenni” is azokat a dolgokat, amik gátolják, blokkolják, akadályozzák a munkavállalók életét, hatékonyságát és fejlődését. Aktív-éber eljárás, amely a képzelet és a szándék erejét hasznosítva idéz elő azonnali és tartós változást.

Myrtill pszichológusként először csak magánembereknél alkalmazta a módszert, majd kipróbálta vállalati környezetben is, melynek hatása megdöbbentő volt. Ha belegondolunk, ez teljesen logikus, hiszen a szervezet nem más, mint a munkatársak összessége. Ha az egyének szintjén nő az önbizalom, a céltudatosság, az elégedettség, a lelkesedés, a tenni akarás és a hatékonyág, az kihatással van egészre csapatra és a szervezetre is.

Miben segíthet a VMI® a munkavállalóknak?

 • magasabb önbizalom, önbecsülés, önértékelés,
 • magabiztosság és stabilitás,
 • hatékonyabb stresszkezelés,
 • energikusság,
 • jobban megérti és elfogadja önmagát és másokat is,
 • jobban ki tudja fejezni igényeit és szükségleteit,
 • jobban szereti és elfogadja munkáját,
 • jobban tudja képviselni önmagát és másokat is,
 • hatékonyabb munkavégzés,
 • gördülékenyebb együttműködés.

Miben segíthet a VMI® a vállalatoknál?

 • jobb lesz a munkahelyi légkör,
 • a munkavállaló többet van bent, mert jól érzi magát,
 • nyitottabb lesz másokra,
 • könnyebben tud együttműködni másokkal,
 • jobban integrálódik, bevonódik a csapatba és a szervezetbe,
 • szívesebben vesz részt a közös programokon (pl. csapatépítő),
 • kevesebb feszültség és stressz,
 • kevesebb betegszabadság és táppénz,
 • növekvő lojalitás,
 • kevésbé lesz nyitott a munkaerőpiac lehetőségeire, a fejvadászok megkeresésére,
 • a hatékonyabb munkavégzés által több profitot termel,
 • fókuszáltabb lesz a munkában,
 • önálló munkavégzése fejlődik,
 • csapatban hatékonyabban tud együttműködni.
Scroll to Top